USA 2009: De AMARG tourHet Pima Air & Space Museum biedt een rondrit in een bus aan over de Air Force basis van de 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG). Het is ook wel bekend als de Boneyard, alhoewel lang niet alle vliegtuigen hier worden afgedankt. Veel staan er tijdelijk, sommige permanent en sommige staan er voor reserveonderdelen.


De 'Boneyard' is legendarisch. Er staan duizenden vliegtuigen (4400 volgens Wikipedia) op de woestijnbodem.


Dit zijn Hercules-vliegtuigen.


F-16s staan hier ingepakt met een speciaal materiaal dat de glazen koepel, motoren en andere gevoelige onderdelen beschermt.


Ook de Air Force heeft een soort museumpje. Verschillende typen toestellen staan opgesteld langs een straat.


Diverse Orions (denk ik) staan opgesteld. Op de voorgrond een A-7 Corsair II.


Helaas stonden er geen stealth-vliegtuigen opgesteld. Die zijn elders gestationeerd.


Een WB-57 verkenningsvliegtuig met een beetje slappe vleugels.


Er staan veel verschillende vliegtuigen op de Boneyard en niet alles lijkt even interessant. Maar onze gids wist zoveel te vertellen, dat ik mijn mening erover bijgesteld heb. Dit vliegtuig lijkt niet zo bijzonder. Het is gewoon een verkeersvliegtuig in militaire dienst. Maar dit vliegtuig hoort tot de Looking Glass missies. Als het Pentagon bij een kernaanval zou uitvallen, dan zou het commando over de strijdmachten overgenomen kunnen worden vanuit deze toestellen. Er vliegen er altijd een aantal.


Heel veel F-4 gevechtsvliegtuigen uit de periode van de Vietnam-oorlog. In Duitsland, Japan, Griekenland, IsraŽl en Turkije is de F-4 nog operationeel. Zo te zien heeft de Air Force nog zat reserveonderdelen voor ze.


Er staan F-4's genoeg om zelf een kleine luchtmacht mee te beginnen.


B-52s.


De B-1 supersonische bommenwerper. Dit toestel kan heel laag vliegen, maar ook mach 2 bereiken. Daarvoor kan het de vleugels in een ander stand zetten.


Trainingstoestellen van de Amerikaanse luchtmacht. Ook al werd je later piloot van een B-1, je begon in dit propellorvliegtuig. Deze toestellen zijn recent afgedankt.


Hier een flinke rij S-3 Vikings. Deze anti-onderzeeŽrvliegtuigen werden gelanceerd vanaf vliegdekschepen.
Ik weet even niet meer welk type deze zijn, maar het zijn er wel veel.


B-1 Lancers. Deze toestellen kosten 283 miljoen dollar per stuk. Dus ik zie in een oogopslag al een paar miljard dollar staan. (Gelukkig is de dollar-koers goed)


Een B-1 Lancer wordt klaargemaakt om weer te vliegen. Met dit intercontinentale toestel kun je in een keer naar Afganistan. En dat doen ze ook.


Onze gids zei, dat als we geluk hadden, de B-1 die dag zou opstijgen. De B-1 is het luidst opstijgende vliegtuig, dus als het gebeurde konden we het niet missen.


Slachtoffer van de zoektocht naar reserveonderdelen.


Oh ja, er lag ook nog een tweetrapsraket. Ik heb gelezen dat het een Atlas is.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS