USA 2009: Flagstaff en SedonaOp weg naar Sedona, ging ik eerst langs bij het Lowell Observatory in Flagstaff, Arizona.


De 103 jaar oude 61 cm Clark telescoop van Lowell Observatory. De telescoop is van historisch belang. Het werd gebruikt bij de zoektocht naar Planeet X (wat later Pluto zou worden), Percival Lowell zelf dacht er kanalen op Mars mee te zien en in de jaren zestig werd er een studie van de maan mee verricht als voorbereiding op de maanlandingen.


Achteraan de grote telescoopbuis kun je door de telescoop kijken. Eromheen zijn diverse zoektelescopen en het kleinste zoektelescoopje is bedoeld om op de telescoop zelf af te lezen onder welke hoek hij staat. Het blauwe kastje wordt gebruikt om de koepel mee te draaien, zodat de opening in de goede richting staat.


De telescoop waarmee Pluto ontdekt is. In de vierkante achterkant konden fotoplaten gebracht worden en met de telescoop kon een breed veld ineens gefotografeerd worden. Uiteindelijk is, door twee foto's van het zelfde stukje hemel te vergelijken (en honderden andere stukjes hemel) de (dwerg)planeet Pluto ontdekt. De telescoop wordt niet meer gebruikt, omdat de fotoplaten niet meer gemaakt worden.


De koepel waar de Pluto telescoop in staat. Een raampje was uit de sponning gewaaid en dat lag buiten.


Een prickly pear cactus bij mijn motel van de Sky Ranch Lodge.


Rode zandsteen formaties met groene begroeiing in Sedona.


De Lonely Planet Trips voor Arizona, New Mexico en de Grand Canyon adviseerde bij de Red Planet Diner langs te gaan. Grappig gemaakt, maar het is meer voor kinderen. De pasta van mijn Red Planet Linguine dreef in rode cremesaus en daarover waren plakken kaas gesmolten. Genoeg vet voor vandaag.


De ondergaande zon schijnt op een van de zandsteenrotsen.


Zonsondergang gezien vanaf Airport Mesa. Er is ook echt een kleine luchthaven op deze heuvel.


De zon verdwijnt achter de bergen.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS