Italië: Naar Venetië


Na een regenachtige nacht
Ik moet zeggen dat ik voor het meeste op deze vakantie geluk gehad heb met het weer in tijdens het ontbijt. ´s Nachts regende het voor lange tijden aan een stuk. Zo ik nog twijfels had of mijn zeven jaar oude tent nog waterdicht was, dan was het nu bevestigd. Na het ontbijt ging ik naar de haven van Punta Sabbioni, waar de veerboot zou vertrekken naar de stad.

De veerboot brengt je op korte afstand van alle atracties van Venetië. Je kunt vrijwel onmiddelijk beginnen met fotograferen. Ik moest wennen aan de drukte. De eerste dag leek Venetië wel een themapark dat tussen de elfde en twintigste eeuw gebouwd is.

Ponte Dei Sospiri.

Koud van de veerboot loop je in no time langs dit plaatje als je richting Piazza San Marco loopt. Het is Ponte Dei Sospiri, de brug der zuchten. Vroeger zo genoemd omdat hier gevangenen naar de kerkers werden gebracht.


Gondolas voor Isola di San Giorgio Maggiore.

Je zou bijna struikelen over de gondolas, als ze niet in het water lagen.


De campanile op Piazza San Marco.

De campanille is 1902 ineengestort en daarna weer steen voor steen opgebouwd.


Piazza San Marco.

Piazza San Marco met de basiliek en de campanile. Elke dag overstroomt dit plein met het zoute water uit de lagune. Eigenlijk ongelofelijk dat elke dag zout water tegen een bijna duizendjarige basiliek aanklotst en dat hij nog staat.


De evangelist Markus.

De evangelist Markus (San Marco) is begraven in de basiliek van Venetië. Hij was eigenlijk overleden in Alexandrië, maar in 828 besloten Venetiëers dat ze een betere heilige nodig hadden. Markus werd opgegraven, meegenomen en hier begraven. De gevleugelde leeuw eronder is het symbool van de evangelist en je ziet hem werkelijk overal.


Grand Canal.

Het Grand Canal vanaf de Ponte di Rialto.


Gondolas

Venetië: echt mooie gondolas, heerlijke gelateria en overal derderangs eten. Je moet er geweest zijn.


Detail van een gondola

Het is toch bijzonder: ze zijn echt, ze zijn mooi en er is er geeneen van plastic (dat denk ik tenminste). En je kunt ze vanaf bijna elke brug bewonderen.


Uitzicht op het Grand Canal

Al zwervend door Venetië kom je soms op doodlopende steegjes uit. Een kaart is in dit labyrint misschien aan te bevelen.


Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS